Federació Catalana dels
Tres Tombs

Qui som

Federació Catalana dels Tres Tombs

En ple segle XXI, la Federació Catalana dels Tres Tombs de Catalunya, ha decidit pujar al carro de les noves tecnologies. Volem arrelar el nostre amor pels animals, carros, guarniments, estàndards, eines del camp, transmetre l’història i desenvolupament de tot el patrimoni que envolta el món dels Tres Tombs. Som hereus dels traginers, dels homes de tralla. Us donem la benvinguda al món dels Tres Tombs

Història de la Federació 
A mitjans de la dècada dels 90. Comença el que podíem anomenar l’època daurada dels Tres Tombs.
És aquí on la Federació Catalana dels Tres Tombs fa els seus primers passos.
Entre el mes de juny i juliol del 1996, l’antic Gremi de Traginers d’Igualada convoca una reunió amb diferents entitats organitzadores d’arreu del territori per informar dels actes que es volen organitzar amb motiu del 175è aniversari del Gremi. A la reunió hi ha representants d’Esparreguera, Olesa de Montserrat, Sant Joan de Vilatorrada, Vilanova i la Geltrú i Valls.
La rivalitat no escrita entre Igualada, Valls i Vilanova i la Geltrú per penjar-se la medalla dels millors, era patent i coneguda per tot el món dels Tres Tombs. Segons paraules textuals del President d’honor de la Federació Catalana dels Tres Tombs. Simeó Cendra;
“No ens podem veure els uns als altres i estem aquí reunits a Igualada per participar en el seu aniversari, ara que hem fet el primer pas, això no pot acabar d’aquesta manera”,
Dit i fet el 10 de setembre de 1996, es convoca una reunió a Vilanova i la Geltrú on hi havia representants de 15 entitats organitzadores dels Tres Tombs. Acorden crear la Federació Catalana dels Tres Tombs. Comença un procés de feina i reunions per muntar tot l’entrellat que la Federació necessita per funcionar.
No serà fins al 12 d’abril de 1997, que es constitueixi legalment, en l’acta de fundació i figuren
Simeó Sendra en representació de l’Associació Organitzadora de la festa dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú,
Rogelí Montalà de la Societat de Sant Antoni de Valls,
Ramón Badenas Agrupació per la festa Sant Antoni Abat de Olesa de Montserrat,
Ramón Utges, Societat de Sant Antoni Abat de Rubí,
Victor Ibañez, Colla dels Tres Tombs d’Esplugues,
Marta Font, Societat Coral i Recreativa “la Verbena” de Sant Joan de Vilatorrada ,
Joan Rey, Antic Gremi de Traginers d’Igualada,
Joan Casals, Associació Cultural de Cansaladers i carreters de Sant Vicenç de Castellet.
El president de la Federació serà el Simeó Sendrà fins a l’any 2005, quan per motius de salut ha d’abandonar el càrrec, el s’obstruirà la Marta Font fins a l’any 2009, encara que el Simeó no perd la vinculació amb la Federació i en passa a ser el President d’honor. El maig del 2009 agafa el relleu la Tània Guasch fins al dia 16 de juny del 2018 que entra una nova junta al capdavant  l´Andreu Bernadàs i el seu equip fins avui.
Una Federació que neix amb la intenció de promocionar, divulgar i vetllar per la continuïtat de la festa dels Tres Tombs i tot allò que l’envolta, tots els seus integrants tenien presents l’època fosca, eren conscients que necessitaven sumar per guanyar. La Federació proporciona un lloc de reunió on les entitats organitzadores intercanvien coneixements i contactes. Una de les primeres tasques que realitza la Federació és l’elaboració d’un calendari de la festa dels Tres Tombs. La temporada serà inaugurada oficialment amb el Pregó, celebrat a Barcelona al palau Robert fins a l’any 2007. A partir d’aquesta data serà traslladat a la ciutat amfitriona de la Trobada. La Trobada Nacional serà l’encarregada de tancar la temporada traginera al nostre país

Junta actual

President: Andreu Bernadàs
Vicepresident 1r: Adolf Bargués
Vicepresident 2n: Enric Espasa
Secretària: Sílvia Barea
Tresorer: Artur Garro
Vocals: Ernest Burgueño
Killan Franch 

 

Història dels Tres tombs

Explicar l’origen dels Tres Tombs i no parlar de Sant Antoni, és tasca impossible, però ens centrarem en el que realment ens interessa l’origen de la nostra festa.
Ens traslladem al que possiblement és la primera constància escrita de la festa, per fer-ho necessitem nomenar a Joan Amades i el Costumari Català. Amb tota diversitat de detalls en transporta al segle XV. Per explicar-nos una anècdota del 1432 on el Savi Consell de Barcelona va haver d’intervenir per mitjançar entre els tres gremis organitzadors dels Tres Tombs. Amades també ens parla de les banderes i estàndards gremials peces clau en aquesta festa i dels rituals; Les curses, les fogueres, les danses i la rifa del porc.
El que si tenim clar, és que els Tres Tombs se celebraven el dia 17 de gener en honor a Sant Antoni patró dels animals de peu rodó. Aquesta festa religiosa per venerar el Sant adopta el nom de Tres Tombs. És en aquest punt on trobem diverses opcions de per què tres tombs i no dos o quatre.

Si continuem amb l’origen religios es diu que els participants als Tres Tombs, donaven tres tombs al voltant de l’església on es realitzava la benedicció de les cavalleries. El primer tomb era per demanar protecció, el segon tomb era per demanar una bona collita i el tercer era per fer fugir als dimonis.

­