Pregó Inici temporada 2016
Una representació Teatral dona el tret de sortida a la temporada de Tres Tombs 2016.
El passat 8 de gener es va celebrar a l’Auditori d’Els Costals de Castellbisbal el pregó dels Tres Tombs 2016. L’Elenc Teatral de Castellbisbal van ser els pregoners 2016, amb l’escenificació d’un càsting per una obra de teatre del passat rural de Castellbisbal, amb personatges ben diversos com un director, una responsable de càsting, una pagesa, un traginer, posen un punt d’humor a l’inici de temporada 2016.
La Interpretació de l’himne nacional de Catalunya els segadors per part de la Coral La unió ha obert l’acte que ha finalitzat amb el típic tortell de sant Antoni En el torn de parlaments va intervenir en primer lloc el president de l’entitat Amics de Sant Antoni Abat de Castellbisbal Francesc Marin que va manifestar la importància de la celebració de la 19a Trobada Nacional dels Tres Tombs a Castellbisbal coincidint amb el 25 aniversari de la colla. Un repàs sentit i emocionat per 25 anys d’història
En segon lloc va ser el torn per la Presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs Guasch va posar de manifest els valors de la festa, i va reivindicar l’esforç i la feina que fan els traginers i tragineres d’arreu del territori envers la festa, va parlar de l’ADN traginer i de com la gent dels tres tombs viuen i senten la festa els sentiments com a motor dels Tres Tombs a Catalunya. Podeu descarregar aquí el discurs.  Discurs_Castellbisbal_2016  En tercer lloc el coordinador de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona, Josep Gonzàlez Cambray. Que va referir-se a valors de la festa dels Tres Tombs i la importància de la transmissió generacional de coneixements i història, la tasca de cohesió social que realitza la festa per finalitzar amb una felicitació a totes les entitats organitzadores per la tasca que porten a terme. Aquest any també vàrem comptar amb la presència del Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció cultural de la Generalitat de Catalunya. Sr. Lluís Puig i Gordi
Que va posar en relleu els valors i el significat dels Tres Tombs, “els tres tombs s’han guanyat a pols un espai dins el calendari festiu de Catalunya”. La salvaguarda del patrimoni material i immaterial és una cosa que la gent dels tres tombs feu molt bé i per la gran tasca de transmissió de valors generacionals no volem ni podem imaginar un futur sense tres tombs. Per finalitzar l’alcalde de Castellbisbal, Joan Playà va donar les gràcies a la colla dels Tres Tombs per mantenir viva aquesta tradició a Castellbisbal, va explicar la història agrícola de la població el Castellbisbal d’abans dels anys 70 i ens va parlar dels valors de la importància de la rellevància de la festa dels Tres Tombs, per tot el que transmet i significa però també pel valor turístic i patrimonial que té cal fer esmena de la gran quantitat de pobles Federat i públic local que va omplir l’auditori, una vegada més podem estar satisfets per tots els que fem que aquesta tradició agafi més força any rere any. La cloenda oficial de la Temporada de Tres Tombs es realitzarà a Castellbisbal el pròxim dia 8 de maig amb la celebració de la 19a Trobada Nacional de Tres Tombs.

Sopar de Gala Santa Perpetua 
Membres de la junta de la Federació Catalana dels Tres Tombs, van participar el 30 de gener al sopar de Gala de la Societat de Sant Antoni Abat de Santa Perpetua, amb motiu del centenari d’aquesta entitat.

Participem en el centenari de Santa Perpetua 
El 7 de febrer la Federació va participar en els Tres Tombs del centenari de Santa Perpetua amb la bandera de la nostra Federació.

Conferència 
La Societat de Carreters de Santa Perpetua i el Crem, van organitzar unes jornades dins el centenari d’aquesta entitat, el dia 20 de febrer, Tània Guasch Presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs va ser l’encarregada de realitzar la conferència els Tres Tombs i la Federació un viatge en el temps. Us adjuntem l’enllaç per si la voleu descarregar. Els_tres_tombs_i_la_Federació_un_viatge_en_el_temps

Tornem als orígens.
La Federació aquest any 2016 celebrà 20 anys de la seva creació, per aquest motiu i per conèixer una mica més la història de la nostra Federació em realitzat diferents entrevistes amb persones i entitats relacionades amb l’inici. El dia 19 de març al matí ens desplaçarem fins a Igualada per entrevistar-nos amb membres de l’Antic gremi de Traginers d’Igualada i amb gent de l’associació dels Tres Tombs de la Garriga. El mateix 19 a la tarda entrevistarem al President Honorífic de la Federació, a les portes de l’ermita de Sant Joan de Vilanova i la Geltrú, seu de la primera reunió de la Federació Catalana dels Tres Tombs. El dia 27 de març vàrem anar a Valls per parlar amb el Xolo, membre de la Societat de Sant Antoni de Valls. La Federació Catalana dels Tres Tombs, es va gestar a cavall d’Igualada i Vilanova entre el juliol i setembre de 1996.

I Congrés Nacional de tracció Animal “Un caballo en el equipo” 
Els dies 9 i 10 d’abril al palau de Congressos de Huesca es va celebrar el I congrés Nacional de tracció animal organitzat per Anta la Esteva i associació Estavida. La Federació va participar activament en el congrés els dos dies i va oferir una ponència sota el títol
Història, tradició i innovació en els Tres Tombs a càrrec d’Artur Garro.

XIX TROBADA NACIONAL DE TRES TOMBS A CASTELLBISBAL 
El cap de setmana del 7 i 8 de Maig el poble de Castellbisbal es va convertir en la capital catalana del món dels Tres Tombs. Una cita on ens ha deixat moltes imatges per al record.
La colla d’Amics de Sant. Antoni Abat de Castellbisbal acollia aquesta Trobada amb motiu del 25è aniversari de la seva creació. El dissabte dia 7 de maig l’auditori d’Els Costals va ser testimoni del canvi de bandera de la Colla d´ Amics de St. Antoni Abat de Castellbisbal, amb els portants del 2015 l’Escola Municipal de Música Miquel Blanch va fer entrega de la bandera als abanderats d’enguany els joves de la Colla d’Amics de St. Antoni Abat de Castellbisbal. Aquesta mateixa colla, també van ser els encarregats de portar la bandera de la Federació Catalana dels Tres Tombs que van rebre de mans de la seva Presidenta Tània Guasch. Pel que fa a la bandera petita, va passar de mans de l’Escola Mare de Déu de Montserrat abanderats del 2015, a l’Escola Benviure que enguany celebra el seu desè aniversari. Uns petits parlaments van continuar l’acte per acabar amb un petit refrigeri de coca i cava amb la presència com no de l’estimada Mulassa de Castellbisbal.
El diumenge 8 de Maig sota un cel amenaçador va tenir l’acte principal de la XIX Trobada Nacional dels Tres Tombs. Al voltant de les 8 del matí van començar arribar els més de 200 vehicles transportant animals, carruatges i carros. Un esmorzar tradicional de traginers amb més de 1000 coberts servits van ser el pròleg de la passada dels records. Un total de més de 200 animals de peu rodó, repartits entre més de 50 associacions, vingudes de tot el territori català arrencaren a les 11.30 en punt la XIX Trobada Nacional. La Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona encapçalava la comitiva seguida de les banderes de la Colla d’amics de St. Antoni Abat de Castellbisbal i de la Federació Catalana dels Tres Tombs, a continuació més de 100 carros i carretes amb les seves respectives banderes en representació de les seves poblacions feien homenatge a la tradició i a la cultura caminant al costat d’animals i carros carregats de tota mena de càrregues. Un recorregut adaptat a l’orografia del municipi on els més de 700 traginers van haver de demostrar la seva bona manera de fer. No tan sols això sinó de la pasta que estan fets la gent de tralla on durant els 4,5 km de recorregut van haver d’aguantar les inclemències del temps, plovent ara poc, ara una mica massa. La rotonda de benvinguda a Castellbisbal adornada amb unes esplèndides oliveres va ser l’escenari per realitzar la foto institucional. Un dinar de germanor al restaurant Can Campanyà va ser el punt final a la XIX Trobada Nacional dels Tres Tombs. Agrair molt especialment a tots els participants, que a pesar de la pluja van estar a l’altura de la festa major dels Tres Tombs. La Trobada Nacional.

Dia de l’Associacionisme Cultural
La Federació Catalana dels Tombs amb la col·laboració del centre d’interpretació dels tres tombs de Sant Andreu, van participar en les activitats organitzades dins el dia de l’Associacionisme Català.
Els dies 3 i 5 de juny amb una jornada de portes obertes al centre d’interpretació i el dia 4 de juny amb una taula rodona Els Tres Tombs al segle XXI.