A Mataró, capital de la comarca del Maresme, on el proper 5 de maig i celebrarem la XVI trobada de la Federació Catalana dels Tres Tombs, si inicià el passat dia 7 de gener la temporada de Tres Tombs 2013, amb l’acte del pregó, que enguany tingué lloc a la sala d’actes de Can Palauet, ven be el cor de Mataró, i que es va fer petita per acollir a tots els assistents que si varen aplegar per escoltar el pregoner, que en aquesta ocasió no era altre que el incomparable Joan Pera, mataroní de soc arrel, el qual va fer un pregó basat en la importància del associacionisme a Catalunya, de la transcendència de la vida soci cultural, fonamental per mantenir-nos ferm amb el que som i amb el que volem ser. Tot això esquitxat per parodies i acudits relacionats amb el tema i amb l’actualitat més vigent, com no pot ser d’altre manera en un personatge com el Joan Pera.

També ens va  proposar de fer tres tombs repartits d’aquesta manera el primer dedicat a l’economia per està com està, sense saber gaire be perquè. Oh potser sí?. El segon per la política, que Sant Antoni ens lliuri dels polítics que no estan al servei del poble, o dels llestos que es dediquen a la política. I un tercer tomb per la cultura, que és l’expressió d’un poble que deia el poeta i si aquest poble demostra que vol i necessita la cultura no ens la poden negar.

Va cloure el pregó lleguin uns goigs a Sant Antoni Abat que es venera a la parròquia de Sant Josep de Mataró, escrits pel seu germà Albert

Abans havien obert l’acte el regidor de cultura, senyor Joaquim Fernandez, disculpant-se per no haver previs la gran afluència de públic i ressaltar que gràcies al esforç de molta gent, enguany poden gaudir de la capitalitat del moviment associatiu dels Tres Tombs, que aplega un centenar de pobles a tot Catalunya.

També intervingué la senyoreta Tània Guasch, presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs, que va demanar lluitar i treballar per aquesta festa, fent pinya tots plegats per superar temps difícils, perquè difícilment trobarem un esdeveniment com aquest en que una festa es converteix en un museu itinerant i en moviment que passa per davant nostre en cada passada.

L’alcalde Sr. Joan Mora va tancar l’acte agraint la col·laboració del prestigiós actor i donant les gràcies a mossèn Brufau, com la persona que va recuperar la festa dels tres tombs a Mataró un cop s’havia perdut, perquè va dir, sovint ens adunem de la importància de les coses un cop les hem perdut, també va recordar que ell venia de pagès i tot aquest ambient li era molt proper.ABC_6035-1ABC_6034-1ABC_6028-1MATARÓ_6MATARÓ_2