El diumenge 4 d’octubre del 2009, es va celebrar el III Curs del Traginer de la Federació Catalana dels Tres Tombs a Vilanova i la Geltrú, en aquesta tercera edició hi participaren una seixantena de persones.
El curs es va dividir en Tres Apartats;

TRIA DEL CAVALL DE TIR:
Aquest apartat es va dividir en dues parts.
Una enfocada a la boca orellal i creences populars que va ser realitzada per la Tània Guasch que ens va explicar tot un seguit de màximes i refranys, utilitzats molt a la comunitat Valenciana i en món dels concursos d’arrossegament.
El punt de vista tècnic en la tria d’un cavall de tir va anar a càrrec de la veterinària Gloria Pons, la qual ens va realitzar una exposició acurada de tots aquells punts que hauríem de valorar a l’hora de comprar un cavall.

EL BAST:
L’Emili Boada, fundador i propietari del museu del transport del bast a Llaveria, en‘s realitzar una acurada descripció dels diferents tipus de bast de les seves càrregues i la seva utilització depenent del territori.

FEINES DEL BOSC:
Per últim els amics dels traginers de Prats de Lluçanès ens van fer una demostració teòrica pràctica de les diferents feines que es realitzaven al bosc, relacionades amb els equins.

Per finalitzar la jornada vàrem finalitzar amb un dinar de germanor.